Kuchnia polska

produkty naprawdę dobrej jakości, a jeśli chodzi o mięso to sytuacja ta staje się jeszcze wyrazistsza. Nie da się przecież ukryć, że w większości wyrobów kryją się niepożądane substancje, wypełniacze, które nie są zdrowe dla ludzk

Kuchnia polska Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Dobra wędlina to wędzona wędlina

Żyjemy w czasach, kiedy coraz rzadziej w typowym sklepie można kupić produkty naprawdę dobrej jakości, a jeśli chodzi o mięso to sytuacja ta staje się jeszcze wyrazistsza. Nie da się przecież ukryć, że w większości wyrobów kryją się niepożądane substancje, wypełniacze, które nie są zdrowe dla ludzkiego organizmu. Na całe szczęście na rynku znaleźć jeszcze można smakowite wyroby mięsne, które dzięki sercu wkładanemu w ich produkcję nie pozostawiają wątpliwości co do swojej jakości. Naprawdę warto jest szukać wędlin szczególnie tych wędzonych i zastawiać nimi nasze rodzinne stoły. Pozwalajmy sobie na to nie tylko od święta i cieszmy się zdrowym, pełnowartościowym i przede wszystkim smacznym posiłkiem już zawsze.


Czym jest wędzenie?

Wędzenie ? metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.

Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych.

Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu).

Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe. Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych. Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie


Wspaniały smak wędzonego mięsa

Żyjemy w czasach, kiedy to coraz rzadziej pamięta o tym, że posiłki powinno się wręcz celebrować. Każdy moment spożywania dobrych wędlin może być przepełniony smakiem i zadowoleniem, pod warunkiem, że na naszych stołach gości mięso prawdziwe, uwędzone, pyszne. Nie decydujmy się nigdy więcej na mechanicznie produkowaną żywność, w której brak aromatu i właściwości odżywczych, a wybierając mięso zawsze stawiajmy na to sprawdzone, które pochodzi z tradycyjnych wędzarni, w których kultywuje się starą tradycję wędzenia i przyrządzania mięs. Ceńmy to, co dobre i nie dajmy się przekonywać do podróbek. W końcu mięso powinno nam smakować, powinno mieć swój zapach i powinno sycić, aby móc w pełni zadowolić nasze podniebienia.



© 2019 http://tunica.bydgoszcz.pl/